Specyfika kucia na gorąco

Gdy przedmiotem dyskusji są różne rodzaje kucia, kuciu na gorąco poświęca się szczególnie wiele uwagi. To metoda popularna już od lat, zachwycająca swoją skutecznością i dokładnością. Co można uznać za jej znaki rozpoznawcze?

Kucie na gorąco – charakterystyka

Punktem wyjścia jest w tym wypadku temperatura początkowa materiału. Kucie na gorąco jest skuteczne przede wszystkim wtedy, gdy można go podgrzać do takiej temperatury, w czasie której dochodzi do procesów rekrystalizacji. Nic więc dziwnego, że kucie na gorąco przyczynia się do umocnienia materiału. Często można usłyszeć, że jego właściwości są znacznie lepsze niż przed zastosowaniem tej metody, a efekt końcowy cechuje trwałość i to, że sprawdza się on nawet podczas pracy w trudnych warunkach. Jeśli materiał jest wykonany ze stali, punktem wyjścia staje się temperatura 1200 stopni Celsjusza. Kucie na gorąco jest zwykle przykładem kucia matrycowego. Może być wykonywane na indywidualne zamówienie i może dotyczyć zarówno kilku, jak i kilku tysięcy odkuwek.